Friday, August 6, 2010

Om "massflykten"

En hel uppsjö borgerliga bloggar kommenterar de miljöpartister i Botkyrka som väljer att aktivt stödja alliansen där istället för det rödgröna samarbetet. Att det är främst centerbloggar förvånar inte. Självklart är det tråkigt, och självklart kommer man från alliansen göra allt för att slå upp det här stort. Lika självklart tycks det vara att man från centerhåll glömmer bort de centerpartister som väljer att inte jobba för en alliansseger i höst.

Alla de borgerliga bloggare som skriver om detta är naturligtvis mycket medvetna om skillnaden på kommunal- och rikspolitik. I vissa kommuner samarbetar miljöpartiet med borgerliga partier, liksom man i andra har ett samarbete med s och v. Det är inte särskilt konstigt. Dels är kommunalpolitiken oftast mer pragmatisk, med mindre utrymme för ideologi (även om ideologi inte är helt oviktigt där heller, förstås). Dels är kommunalpolitiken mer beroende av person än parti, i många avseenden.

Att av 25 eller 26 miljöpartisters avhopp från ett rödgrönt samarbete, på kommunal nivå, dra slutsatsen att alliansen - som helhet och på både kommunal- och riksnivå - driver en bättre miljöpolitik är fullkomligt galet. Under den gångna mandatperioden har alliansen: slopat skatten på konstgödsel (något som nu åtminstone fp nu vill återinföra), minskat anslagen för biologisk mångfald, öppnat på varg- och valjakt, lättat på kontroll av fiskekvoter i Östersjön, öppnat för mer kärnkraft, slopat flygskatten, lättat på reglerna kring antibiotika inom djurhållningen, bygga ut biltrafiken, försvårat för kollektivtrafiken, varit positiva till oljeborrning på Arktis. Inför valet 2006 menade moderaterna att klimatet och miljön inte var en prioriterad fråga. Man har fått skarp kritik från Naturskyddsföreningen för sin miljöpolitik.

Och så fortsätter det. Så nej, alliansen för inte en särskilt bra miljöpolitik på riksplanet. Hur det ser ut lokalt i olika kommuner vet jag inte - här i Norrköping fungerar samarbetet med s och v bra däremot.

Givetvis dyker även moratoriet på nya externa köpcenter upp som ett exempel på att miljöpartiet blivit vänstervridet och illiberalt. Jag förstår att man kan se det så om man inte tänker några steg till. Men nu är det ju så att miljöpartiets ideologi vilar på individuell frihet begränsad av solidaritet med djur, natur och det ekologiska systemet; med kommande generationer; med världens alla människor. Frihet utan begränsningar är omöjlig. Det inser de flesta som inte är renodlade nyliberaler eller anarkister. Inte ens alliansen - eller centern, det mest nyliberala allianspartiet - är ju för total frihet. I första hand väljer alliansen att inskränka individens frihet till förmån för privata kommersiella intressen. Det handlar helt enkelt om prioriteringar - kommer marknaden före människan? Före miljön?

Inom miljöpartiet inser vi (åtminstone de flesta av oss) att vi människor lever i, av och med naturen. Vi ingår i ett större ekosystem, ett ekosystem som är en förutsättning för liv. Inom alliansen tycks man anse att människan lever i, av och med marknaden där marknaden (helst en fullständigt fri sådan) är en förutsättning för liv. En välfungerande marknad är givetvis inte något dåligt, men det är som jag skrivit om tidigare något sekundärt.

Så det där med moratoriet på köpcenter då? Ja, om man vill få ner etableringen av externa köpcenter som utarmar mindre orters affärsutbud och tar stora naturområden i anspråk, som främjar biltrafik och masskonsumtion - då kan det nog behövas ett nationellt moratorium. För vad händer annars? Ägarna bakom de stora externa köpcentren kommer spela ut kommuner mot varandra för att få till det mest fördelaktiga avtalet - ett avtal som sällan, för att inte säga aldrig, tar någon hänsyn till miljön - vare sig den ekologiska eller sociala.

Är det illiberalt? Tja, det beror väl på vilken frihet som avses. Prioriterar vi människor och det grundläggande ekosystemet eller prioriterar vi marknaden och de kommersiella intressena?

Slutligen önskar jag, innerligt, att man tar sig upp ur sandlådan och slutar yra om "vänsterkartellen" hit och dit. Nog kan ni bättre än så?

No comments:

Post a Comment