Monday, August 2, 2010

Skolk i betyget? Nej tack.

Utbildningsminister Björklund vill att skolk ska föras in i betyget rapporteras det idag. Ännu ett steg från de liberala värderingar som FP säger sig värna, och ännu en repressiv efteråtgärd. På en del borgerliga bloggar nämns en undersökning på Aftonbladet, där runt 60% tycker det är ett bra förslag, som tecken på att man är rätt ute. Ja, om man fiskar populistiska röster kanske. Hårdare tag är något som tycks vara bra för opinionssiffrorna, men som sällan eller aldrig löser några problem.

Det borde vara självklart att man frågar sig vad ett symptom är ett tecken på, och sedan försöker komma till rätta med problemet. Nu blir det ju kanske lite (väldigt lite) svårare här, eftersom skolk är både ett symptom och ett problem, men ändå. Precis som många påpekar, straffar sig skolk direkt - på studieresultaten. Att dessutom ytterligare bestraffa den som skolkar (oavsett anledning) är inte att hjälpa till överhuvudtaget, snarare förvärrar det saken och riskerar att stigmatisera personen som skolkar - gör den till "en skolkare".

Det enda skolk på betyget skulle åstadkomma, förutom stigmatiseringen, är att fungera som ett avskräckande hot. När eleven väl har betyget i handen är "skolket" redan ett avklarat faktum. Och avskräckande hot, tvärtemot vad många s.k. "liberaler" tycks tro, har väldigt liten effekt. Ja, förutom på opinionen och folket som ropar på hårdare tag då.

Att kontakta föräldrarna vid skolk är självklart. Att ta en diskussion med personen som skolkar likaså. Att försöka utröna varför borde vara det allra viktigaste. Det är t.ex. inte ovanligt att elever med Aspergers syndrom far illa i skolan - ska vi då dessutom brännmärka dessa för all framtid? Och om det nu är så att en elev skolkar utan att det märks i studieresultaten - vad är problemet? Det tycks vara väldigt viktigt att man inrättar sig i leden och följer order i Herr Björklunds skola, mindre viktigt vad man faktiskt lär sig.

Trist att Ylva Johansson (S) tycks vara positiv till förslaget, även om hon betonar att det bör vara den sista av flera åtgärder. Förhoppningsvis har hon inte stöd hos en majoritet av socialdemokraterna för det. Jag kan garantera att det inte finns något stöd hos oss i miljöpartiet.

Det är visserligen inte lika lätt och billigt, men vill man få bukt med skolk behöver man se över skolan och låta den bli anpassad efter i första hand elevers, men även samhällets behov. Precis som i övriga samhället behöver skolan se individer och anpassas efter dem. Vi är alla olika och har alla olika behov. I ett modernt Sverige är det här en fullkomlig självklarhet - i folkpartiets "liberala" Sverige viner piskan för att få oss alla att rätta in oss i mallen. Svårt val?

No comments:

Post a Comment