Wednesday, August 11, 2010

Bakåt eller framåt?

Bakåt eller framåt? Mer bidrag eller jobb? Flum eller kunskap? Kolkraft eller ren energi? Politisk styrning eller eget val för äldre? Sedelpress eller ekonomiskt ansvar? Nu har allianspartierna presenterat sin gemensamma valkampanj, och det är en blandning av relevanta frågor och felaktiga motsatspar - där de framåtblickande svaren på frågorna finns i den rödgröna politiken och de felaktiga motsatsparen tydligt visar på allianspartiernas snäva verklighetssyn.

Vi tar det från början. Mer bidrag eller jobb? "Bidragslinjen" mot "arbetslinjen". Problemet är bara att bidrag inte står i motsats till arbete. Rimliga nivåer i trygghetssystemen (som är en ärligare term än bidrag) gör oss inte lata, de ger oss en grundtrygghet som låter oss rikta vår kreativitet mot annat än att bara säkra mat för dagen, tak över huvudet och skor på fötterna. Att försämra trygghetssystemen, skapar inte nya arbetstillfällen. Det gör däremot den gröna omställning vi rödgröna vill genomföra, och den gör det genom att blicka framåt istället för att stanna kvar i det förflutna.

Flum eller kunskap? Vi rödgröna driver på för en kunskapsbaserad och modern utbildningspolitik byggd på ny forskning. En utbildningspolitik som syftar till att förbereda nästa generation för en ny värld och nya förutsättningar. Framtidens samhälle ställer stora krav på vår förmåga att söka och värdera information, på att kunna hantera allt mer komplexa sammanhang. Mot detta står en syn på utbildning präglad av gårdagens samhälle, där vi hade fasta roller, där det fanns lite utrymme för kreativitet och eget tänkande.

Kolkraft eller ren energi? Ren energi är en av grundbultarna i det ekologiskt hållbara samhälle vi rödgröna strävar mot. De satsningar på kolkraft som Vattenfall under Maud Olofssons ledning har genomfört är fullkomligt oförsvarbara. Att enbart sälja av dessa kolkraft kanske lindrar ett dåligt samvete på kort sikt, men det löser ingenting i längden. Kolkraft är lika dålig vare sig den ägs av oss svenska skattebetalare eller privata företag ute i Europa. Vattenfall har en fantastisk möjlighet att vara en stark aktör i skiftet till ren, förnyelsebar energi. Och nej, kärnkraft är inte en ren energikälla.

Politisk styrning eller eget val för de äldre? Här har vi ytterligare ett felaktigt motsatspar. Att äldre ska få göra egna val är en självklarhet i ett modernt Sverige, och för att kunna garantera att de kan göra just egna val kan politisk styrning vara nödvändig. Låter det motsägelsefullt? Bara om du med politisk styrning menar politisk styrning av de äldre. Politiken behövs för att garantera reella valmöjligheter, privata vårdboenden i sig är inget problem men ett flertal privata vårdboende som alla ägs av ett fåtal stora riskkapitalbolag vore katastrofalt för valfriheten.

Sedelpress eller ekonomiskt ansvar? Ja, svaret är väl ganska enkelt. Vi bör inte leva över våra tillgångar, vare sig de är ekonomiska eller ekologiska. Istället för att finansiera vår politik med snabba engångsinjektioner från utförsäljning av gemensamt ägda bolag och låna pengar för konsumtion, vill vi rödgröna finansiera vår politik med avkastningen från de gemensamt ägda bolagen och använda lån för att finansiera långsiktiga investeringar. Ekonomiskt ansvar handlar om hållbarhet, inte om snabba och kortsiktiga lösningar.

Från alliansens sida vill man ge sken av att vi rödgröna går till val på att återställa Sverige till vad det var före 2006. Det är varken möjligt, önskvärt eller aktuellt. Vi går till val på att föra Sverige in i framtiden, på att ge Sverige möjligheterna att hantera morgondagens problem, på att skapa förutsättningar för de nya arbetsuppgifter som kommer krävas.

"Vinner vi valet kommer vi att på allvar bryta Socialdemokraternas dominans och Sverige kommer bli mer likt andra länder" säger FP:s partisekreterare Erik Ullenhag. Socialdemokraternas dominans försvann när vi startade det rödgröna samarbetet. Den relevanta frågan är: Vill vi verkligen bli mer lika andra länder, eller vill vi återigen bli ett föregångsland?

Vill vi stanna kvar i gårdagens värld, eller vill vi ta klivet in i framtiden?

Uppdaterat: Rasmus Holmberg har också gjort en genomgång av den fullkomligt missriktade kampanjen.

No comments:

Post a Comment