Wednesday, April 28, 2010

Ett osedvanligt dåligt argument

(This will be in Swedish as it mostly concerns the upcoming Swedish elections.)

Det finns ett argument från de borgerligas sida som stör mig så ofantligt. Det går ungefär ut på att om man höjer skatten på bensin så åker folk mindre bil, och analogt med detta att om man höjer skatten på arbete så kommer färre jobba. Jag antar att det är någon som är riktigt nöjd med den fyndiga formuleringen. Synd bara att det inte håller.

Anledningen till att det kommer åkas mindre bil om man höjer bensinskatten är tämligen uppenbar. Det blir dyrare helt enkelt, vilket för med sig att om man kan undvika att åka bil så gör man det. För att det ska hålla i längden behöver kollektivtrafiken byggas ut. Vilket också är ett av de områden som ska finansieras med en höjd bensinskatt.

Men, invänder då någon, alla kan ju inte åka kollektivt. Nej, det kan säkert stämma. Däremot är det bara ungefär 60% av befolkningen som kan utnyttja bilen. Dessutom är det ju inte så att alla bilar ska försvinna i en handvändning, och de grupper i befolkningen som absolut inte klarar sig utan bil kan man hjälpa bättre genom andra, riktade, subventioner eller andra stöd. /slut på utvikning

Tillbaka till argumentet.

Det ska alltså dessutom vara så att färre jobbar om man höjer skatten på arbete. Det skulle förutsätta att det faktiskt kostar att arbeta. Om så vore fallet skulle vi nog knappast ha några arbeten alls idag. Det finns två poänger med arbete - det ena är att faktiskt få saker gjorda, det andra är att tjäna pengar. (Okej, det finns en social aspekt också.) Men alldeles oavsett om en person som tjänar över 80000kr/mån får betala 1700kr/mån mer i skatt eller inte, så tjänar ju personen på sitt arbete.

Är det så att människor i de borgerligas värld är så oerhört snikna att de minsann inte tänker jobba alls om de inte får behålla de där 1700 kronorna? Och att de då hellre a) säger upp sig och fuskar sig fram på a-kassa, sjukförsäkring eller socialbidrag eller b) tar sitt pick och pack och flyttar utomlands med en eventuell familj, och lämnar hela sitt sociala kontaktnät bakom sig?

Nej, inkomstskatten och bensinskatten går inte att jämföra på det sättet. Sorry.

No comments:

Post a Comment