Tuesday, June 15, 2010

Rödgrön jobbpolitik för framtiden

Idag presenterades den rödgrönas förslag för jobbpolitik. Det är en rejäl satsning som skiljer sig markant från den passiva politik som bedrivs av den nuvarande regeringen, vars enda syfte tycks ha varit att öka klyftorna i samhället. Klassisk nyliberal högerpolitik, om än bitvis omformulerad på Schlingmannskt nyspråk, trots Moderaternas tal om att vara det nya arbetarpartiet.

Regeringens politik med idel skattesänkningar och utförsäljning av våra gemensamt ägda statliga bolag har misslyckats med att skapa jobb och minska det diffusa, moderatmyntade "utanförskapet". Om och om igen har man upprepat, "det ska löna sig att arbeta" och med detta motiverat skattesänkningar. Som om det inte lönade sig att arbeta innan? Tanken tycks vara att man genom skattesänkningar och försämringar i trygghetssystemen skapar incitament för att få folk i arbete, som om det stora flertalet förut hellre gick på a-kassa eller var sjukskrivna istället för att jobba.

När så den globala finanskrisen slog till var tanken att man med skattesänkningar fick ut mer pengar i omlopp i samhället, vilket skulle sporra konsumtionen och därigenom öka antalet arbetstillfällen. Tyvärr visade det sig att en stor del av pengarna istället gick till sparande, troligtvis som en säkerhetsbuffer eftersom trygghetssystemen blivit nedmonterade. Problemet är att väldigt få har möjlighet att spara motsvarande försämringen i dessa trygghetssystem.

Och nu visar det sig att det finns ett tredje skäl. Skattesänkningarna gör att utrymmet för löneökningar minskar markant, vilket alltså skulle göra att företag sparar in pengar på lönekostnader och teoretiskt skulle kunna anställa fler. Tråkigt då att efterfrågan inte stiger i takt med skattesänkningarna, vilket leder till att företag hellre ser minskade löneökningar som ett sätt att spara pengar och öka vinsterna istället för att anställa fler.

Grundproblemet är ju att det saknats jobb, inte vilja att arbeta.

Det rödgröna förslaget innebär stora investeringar i klimatomställning, i bostäder, i välfärden, i ökad svensk konkurrenskraft, i utbildning och i Sveriges unga. Det är investeringar som är absolut nödvändiga för att kunna möta dagens och morgondagens problem. Men det är också investeringar som bidrar till att få igång den svenska ekonomin, dels genom att fler kommer i arbete inom direkt statliga och kommunala verksamheter, men också genom att dessa bidrar till ökad efterfrågan på varor och tjänster inom det privata näringslivet.

Givetvis kommer de förutsägbara invändningarna från höger.

"Hur ska höjda skatter leda till fler jobb?"
Det är riktigt, höjda skatter leder i sig inte till fler jobb, lika lite som sänkta skatter i sig leder till fler jobb. Det är vad vi gör sen som spelar roll. Om det är så att höjda skatter behövs för att klara av en nödvändig klimatomställning och ett bibevarande och återupprättande av välfärden, må så vara. Ställ dig frågan vad ett hållbart och humant samhälle får kosta. Ett fullt abonnemang hos någon av tv-leverantörerna kostar idag mellan 300 och 500kr per månad. Är ett tv-abonnemang värt mer än en hållbar och human framtid?

"Se på Grekland et al hur det går med stora statliga utgifter och underskott."
Det är skillnad på lån för konsumtion (högerns skattesänkningar) och investeringar (den rödgröna klimatomställningen). Väldigt få sparar ihop varenda krona till sitt nya hus (även om många skulle behöva spara ihop mer än de gör idag). Ett hus är en investering, något som kommer finnas kvar under lång tid. Samma sak med investeringarna i hållbar infrastruktur, gröna jobb, nya miljövänliga bostäder o.s.v. Den största infrastrukturinvestering som nuvarande regering vill göra är Förbifart Stockholm - en motorväg som enligt alla beräkningar kommer vara obsolet inom ett decennium eller två. Det håller inte.

Grundfrågan här är vad vill vi satsa på? Vilket samhälle vill vi ha? Ett nyliberalt låglönesamhälle där visserligen de flesta har en minimal teoretisk chans att "lyckas", men på bekostnad av 90-95% av resten av befolkningen? Eller ett hållbart, humant samhälle där vi alla hjälps åt för att bygga en framtid åt oss, våra barn och våra medmänniskor både här i Sverige och globalt?

För mig är valet uppenbart. Modernisera Sverige! Rösta MP i höst!

No comments:

Post a Comment